Open innovatie helpt T-Mobile de échte waarde van 5G vinden

‘5G, de nieuwe generatie mobiele connectiviteit, is straks beschikbaar. Welke waardevolle innovaties kunnen we hiermee ontwikkelen? Bijvoorbeeld op het gebied van milieu, entertainment, gezondheid en mobiliteit.’ Onze adviseurs Johan ten Dolle, Alie van Ingen, Femke van Oorschot en Marleen Nuijten gingen vorig jaar met deze vraag aan de slag voor T-Mobile.

Blik op de toekomst
New Nodes adviseur Johan: “Mobiele connectiviteit versnelt digitalisering in uiteenlopende sectoren en is een motor voor innovatieve producten en diensten, nieuwe manieren van werken, efficiëntere processen en economische groei. De verwachtingen ten aanzien van 5G-technologie zijn hooggespannen.”

T-Mobile vroeg New Nodes om te helpen bij de inrichting van 5G fieldlabs (onderzoeklocaties) om zo de toekomst en waarde van 5G-technologie te verkennen. Johan: “Om deze uitdaging zo goed mogelijk aan te gaan, kozen we voor een aanpak waarin open innovatie centraal staat. Open innovatie betekent organisatieoverstijgend samenwerken om kennis van buiten je organisatie te benutten, de effectiviteit te vergroten en risico’s te delen.”

Concreet betekende het dat studenten, start-ups, MKB-bedrijven en grote organisaties experimenteerden met 5G, toepassingen selecteerden, ontwikkelden en bij potentie naar de markt brachten. Toepassingen die problemen oplossen en ons leven aangenamer maken. Mede dankzij de samenwerking met de Gemeente Den Haag lag de inhoudelijke focus op relevante maatschappelijke vraagstukken.

Het innovatieproces geeft houvast
De eerste stap betrof het vormgeven en inrichten van het innovatieproces. Dit proces bestaat uit drie stappen:

  1. Het bedenken, aanscherpen en selecteren van ideeën op basis van bestaande knelpunten.
  2. Het op basis van data valideren van ideeën, oplossingsrichtingen en bijbehorende aannames.
  3. Het verspreiden van goede innovaties door het verhaal te vertellen, innovaties als oplossing aan te bieden aan klanten en inzichten te ontwikkelen.
5G fieldlabs

Johan: “Samen met adviseurs Alie, Femke en Marleen en betrokken partners, als Gemeente Den Haag, start-ups, bedrijven, de provincie Zuid-Holland, kennisinstellingen en het Futurelab van T-Mobile hebben we dit proces ingericht. Het proces stelde ons in staat om de potentie van 5G op een systematische manier, stap voor stap te verkennen.”

Lancering 5G-onderzoeklocaties
Na het voorbereidende werk lanceerde T-Mobile in samenwerking met de Gemeente Den Haag drie 5G-onderzoeklocaties. De verschillende labs gingen open en T-Mobile stelde 5G-technologie beschikbaar. “Met deze technologie ontdekten we slimme oplossingen die met 5G bijdragen aan duurzame ontwikkelingen in de stad. Bijvoorbeeld op het gebied van economie, logistiek, gezondheid, veiligheid, mobiliteit en duurzaamheid.”
Lees meer over de lancering.

T-Mobile fieldlabs

Waardevolle innovaties
“In de 5G-onderzoeklocaties hebben we gewerkt aan een verscheidenheid aan innovaties met elk een onderscheidend verhaal”, vertelt adviseur Marleen. “5G-technologie levert een aantal voordelen. Diverse teams hebben in creatieve sessies onderzocht hoe deze technologische voordelen kunnen worden gebruikt om oplossingen te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot een aantal waardevolle innovaties.”

Zo wonnen ‘VRiendje’ en ‘Beachbot’ de 5G publieksprijs tijdens het Telecom Insights Congres. Een andere startup Evac Droit won een ticket naar het Mobile World Congress in Barcelona.

5G inspiratie en innovatie T-Mobile

Inspirerende verhalen
Daarnaast hebben we met klanten van T-Mobile stilgestaan bij de vraag hoe 5G hun organisaties beter kan laten werken. De innovaties en bijbehorende verhalen maken de rijke potentie van 5G concreet.  Om deze verhalen onder de aandacht te brengen van een breed publiek hebben we het 5G Playbook en is er een podcast ontwikkeld.

In cocreatie met de betrokken partners ontwikkelden we het Playbook 5G: samen de ware potentie ontdekken. Content marketeer Alie: “Femke en ik schreven in samenwerking met T-Mobile experts een inleiding op 5G, corporate jamming en open innovatie. Ook maakten we tien inspirerende interviews met tips en handvatten.”

5G experience in het Haagse Stadhuis
“Samen met de Gemeente Den Haag hebben we een 5G experience georganiseerd”, vervolgt adviseur Femke. “Tijdens deze #5gexperience op het Haagse Stadhuis kregen bezoekers een kijkje in de toekomst. In een VR Dome beleefden zij de kracht van 5G: een 8k 360 graden, live-verbinding met het T-Mobile hoofdkantoor. Verder lieten gepassioneerde ondernemers waardevolle 5G-toepassingen zien op de informatiemarkt.”

5G experience VR Dome

Resultaten waar we trots op zijn
Johan over de opdracht: “Met de 5G fieldlabs heeft T-Mobile laten zien dat het serieus werk maakt van innovatie, ondernemerschap en samenwerking in de regio. T-Mobile heeft studenten en ondernemers gefaciliteerd met 5G technologie en zo het ontwikkelen van waardevolle innovaties gestimuleerd. Deze innovaties zorgen voor een betere wereld en zijn nodig om het 5G verhaal aan een breed publiek te vertellen.

Ook leerde T-Mobile welke eisen en wensen deze toepassingen in de toekomst aan het draadloze netwerk gaan stellen. Dit zijn belangrijke inzichten op basis waarvan T-Mobile ook in de toekomst het beste netwerk aan haar klanten kan blijven aanbieden. Tot slot, hebben we inzichtelijk gemaakt welke problemen 5G gaat oplossen voor de klanten van T-Mobile.

We zijn er bij New Nodes trots op dat we T-Mobile hebben geholpen bij het bereiken van deze belangrijke doelstellingen op het gebied van 5G en de positionering van het bedrijf.”

Opdrachtgever Fred Herrebout, senior commercieel strategie manager B2B en 5G over de samenwerking:

“In korte tijd hebben de New Nodes adviseurs een uitdagend vraagstuk eigen gemaakt, gestructureerd en vertaald naar een concrete strategie met heldere acties. Het 5G portfolio dat ze samen met partners hebben ontwikkeld zit vol met interessante innovaties. Deze innovaties vormen de basis voor de 5G positionering, nieuwe proposities en leren ons wat nodig is om het beste 5G-netwerk aan te bieden aan onze klanten. Bovendien heeft het 5G ook voor onze medewerkers meer tastbaar gemaakt. Bedankt voor de prettige samenwerking!”

Wil je meer weten over hoe we jouw organisatie met open innovatie kunnen helpen? Neem gerust contact op.

Femke van Oorschot

Femke van Oorschot

Marleen Nuijten

Marleen Nuijten

Alie van Ingen

06-28346405

Meer lezen

Menu