Kennissessie: datagedreven werken – de hype voorbij

Datagedreven werken is hot. We zien termen zoals big data, data science en machine learning meer en meer voorbij komen. Dat gebruik van data een belangrijke en vernieuwende bijdrage kan leveren aan ons dagelijkse werk lijkt normaal te worden. Tegelijk merken wij ook dat veel mensen zich afvragen hoe het je eigenlijk kan helpen. Dus stelden wij ons tijdens deze kennissessie de vraag: hoe helpt datagedreven werken nou echt in de praktijk?

Ervaringen delen

Allereerst deelden onze associés Paul en Willem-Jan en adviseur Femke hun ervaringen bij klanten op het gebied van datagedreven werken.

Vervolgens gingen we met elkaar het gesprek en de discussie aan op basis van drie stellingen. We delen graag onze belangrijkste bevindingen, inzichten en lessen.

Stelling 1: Elke (toekomstige) ambtenaar moet datagedreven kunnen werken.

We zijn het er over eens: in de toekomst is datagedreven werken niet meer weg te denken. Iedereen moet in bepaalde mate om kunnen gaan met data en begrijpen wat dit voor je werk kan betekenen.
Het is echter niet nodig (en haalbaar) dat iedere ambtenaar data expert is. Je hebt een combinatie nodig van data expert ambtenaar en de ambtenaar die nieuwsgierig is naar nieuwe manieren van werken en openstaat voor werken met data.
De (toekomstige) ambtenaar moet, naast basiskennis van werken met en op basis van data, een open, kritische en nieuwsgierige houding hebben naar de data. De context en data willen weten.
Het moet dus in het ‘data-DNA’ van de (toekomstige) ambtenaar zitten.

Stelling 2: Datagedreven werken heeft geen zin in organisaties zonder duidelijke visie en/of doelstelling.

Belangrijk is de bereidheid om het anders te doen – naar een nieuwe visie toe te werken en verbetering te willen zien.
Hoewel je met deze bereidheid en de eerder genoemde nieuwsgierige, kritische en open houding al een heel eind komt, maakt een visie, doelstelling of concrete vraag waar de data aan bij moet dragen het verschil.
Een visie of doelstelling kan helpen om data focus te geven, de aanleiding te onderzoeken en te zorgen voor een goed diepgaand gesprek over het hoe en waarom.

Stelling 3: Als opdrachtgever heb je een basisbegrip nodig van data en datagedreven werken, maar je hoeft geen data expert te zijn.

Je hoeft zelf geen data expert te zijn, als je maar de vaardigheid beschikt om je open te stellen voor nieuwe zienswijzen, andere manieren van werken en willen snappen wat er aan de hand is.
Je vraag goed kunnen articuleren en de organisatie goed kennen is belangrijker dan kennis te hebben van instrumenten die kunnen bijdragen aan het oplossen ervan.

Afsluiting: hoe helpt datagedreven werken nou echt in de praktijk?

De conclusie die wij trokken na de gesprekken is dat het voor ons allen wel duidelijk was dat, hoewel de context van de drie verhalen heel verschillend was, er op het praktische vlak veel overeenkomsten zijn:

  1. Het onderwerp van deze kennissessie was datagedreven werken, een onderwerp wat soms imponerend klinkt en waar sommigen zich bij afvragen ‘wat is het eigenlijk?’ Wij constateren dat het de hele sessie juist ging over echte vraagstukken: van het voorspellen van studiesucces, het verbeteren van de verpleeghuiszorg tot het goede gesprek over de effectiviteit van de jeugdhulp. Niet over techniek of data-modellen, maar over dagelijkse praktijk en de rol die data daarin kan hebben.
  2. Datagedreven werken biedt niet direct oplossingen, het biedt vooral de opmaat tot een goed gesprek en nieuwe inzichten. We kunnen niet meer onder data in ons werk uit: we kunnen en moeten de kracht benutten van data.
  3. Hoe we data moeten inzetten is veelal een zoektocht, voor mensen en organisaties. Het vraagt om anders werken, dus om tijd en aandacht.
  4. Het in huis halen van kennis over data is belangrijk om datagedreven werken echt een meerwaarde te geven. Maar dan ben je er nog niet: het vraagt ook om de bereidheid om er mee te werken en een open, nieuwsgierige houding naar data. Deze combinatie is de sleutel tot succes: het gaat niet alleen om dat je het allemaal kunt, maar dat je de data en dus het vraagstuk wilt begrijpen.
  5. Dit vraagt om een andere manier van werken en dus de juiste aanpak om het ‘data-DNA’ bij een organisatie door te voeren. Het praktisch, concreet en toegankelijk maken van data zijn hierbij belangrijk.
  6. Zo is volgens ons data niet de oplossing, maar het startpunt van een goed gesprek, verbeterde werkwijze en betere resultaten.

New Nodes kennissessies

Bij New Nodes geloven we in de kracht van samenwerken. Met frisse denkers en doeners uit ons netwerk. Om elkaar geïnspireerd te houden en van elkaar te leren organiseren we regelmatig kennissessies over actuele ontwikkelingen, vraagstukken of ervaringen uit opdrachten. Houd onze events in de gaten om deel te nemen aan kennissessies.

Ben jij ook nieuwsgierig hoe data jou kan helpen je bij het realiseren van jouw ambities? Of wil je graag bij de volgende kennissessie aanwezig zijn? Neem contact met ons op!

Migiel Gloudemans

Migiel Gloudemans

Meer lezen

Menu