Digitale innovatie voor het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum staat sinds de heropening in 2013 volop in de belangstelling. Het museum slaagt er in om aansprekende en relevante tentoonstellingen te maken en activiteiten te organiseren. De aankoop van Marten en Oopjen, de zeer goed bezochte tentoonstelling Late Rembrandt en de pas aangekondigde restauratie van de Nachtwacht zijn hier goede voorbeelden van. Ook op digitaal vlak zet het Rijksmuseum de toon. Als één van de eerste musea wereldwijd digitaliseerde het Rijksmuseum haar collectie en stelde deze vervolgens volledig open via de Rijksstudio. Eerder dit jaar werd daarnaast de nieuwe Rijks app gelanceerd.

Deze mooie prestaties uit het verleden creëren ook verwachtingen voor de toekomst. De directie van het Rijksmuseum ontwikkelde daarom een nieuwe strategie voor de komende jaren met daarin een prominente rol voor digitale innovatie. Wij werden gevraagd om deze strategie samen met een team van medewerkers van het Rijksmuseum te vertalen naar concrete plannen op het gebied van digitale innovatie. Digitale innovatie is de rode draad door al onze opdrachten dus deze uitdaging gingen wij graag aan.

De werkgroep digitale innovatie ging onder begeleiding van Maarten en Johan met deze opdracht aan de slag. Het resultaat presenteerden wij recent aan de directie van het Rijksmuseum. Digitale innovatie is niet iets wat je ééns per jaar doet, maar een strategisch thema dat vraagt om een cultuurverandering. Dat was de kern van het door ons gepresenteerde resultaat en dat werd zeer positief ontvangen. Ons advies om een innovatielab in te richten waarmee ruimte wordt gemaakt voor doorlopende digitale innovatie binnen het Rijksmuseum is door de directie overgenomen. Inmiddels zijn we een project gestart om dit ambitieuze plan te realiseren.

Het innovatielab wordt een plaats in het Rijksmuseum waar ruimte is om de toegevoegde waarde van digitale technologie te verkennen en benutten, een plek om samen te werken met partners met verfrissende kennis en kunde, een platform waar medewerkers van het Rijksmuseum de kans krijgen om hun waardevolle ideeën in de praktijk te brengen. Wij zijn trots op het bereikte resultaat en werken de komende tijd met veel enthousiasme en plezier aan de inrichting van het innovatielab.

Wil je meer weten over deze opdracht of de manier waarop bij kunnen dragen aan het creëeren van een innovatiecultuur in jouw organisatie? Neem contact op met ons op.

Maarten Kuiper

Maarten Kuiper

Femke van Oorschot

Femke van Oorschot

Meer lezen

Menu